Solceller på båten

Hva er vel ikke lyden av aggregater og maskiner på tomgang i uthavn? Følelsen av å se batterispenningen krype under 12,0 volt? Trangen etter å komme seg til havn med fasiliteter for å toppe batteribanken?

For å forlenge uthavnsgleden hadde vi to reelle valg. Større batteribank eller mulighet for lading. Jeg var lenge usikker, men plutselig dukket sunwinds sammenleggbare solcellepanel opp på tilbud. Halv pris. Før kr 6000, nå kr 3000,-. Da slo jeg like så godt til. Panelet er 150 watt, og såpass må man ha om det skal monne. Og jeg ville spesifikt ha sammenleggbare. Har ikke lyst å teppelegge det lille vi har av dekksareal med solceller.

I tillegg måtte man også ha en regulator. Den kostet kr 500,-.

I helgen fikk jeg testet det hele for første gang. 3 døgn i uthavn. Før har vi måttet starte motoren en liten time hver dag for å lade opp litt. Nå har vi installert nytt og mer energiøkonomisk kjøleaggregat, Victron batterimåler og solceller.

På dag nummer to våknet vi til ca 85% batterilading. Innen kl 1200 var det tikbake til 100%. Dette gjentok seg på dag nr to. Så nå er vi i grunn selvforsynt med strøm, så fremt solen skinner. Noen overskyeterfaring har vi ikke så langt. Kan anbefales.

Sammenleggbare solceller spent opp mot sola

Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat