Vårpuss: Skifte kjølevæske selv

Det er fire år siden sist maskinen fikk storservice på verksted, og kjølevæsken ble skiftet. Den fikk da VP original kjølevæske type grønn. Jeg tenkte at det kanskje er på tide å skifte denne. Jeg vurderte samtidig om jeg skulle rense varmeveksleren, men i følge manualen er dette kun nødvendig dersom man har indikasjoner på at vannstrømmen begynner å bli dårlig. Varmeveksleren er sikkert ikke noe som tetter seg plutselig, så jeg drøyer den noen år. 
Så er det som alltids, når man skal gjøre ting man ikke kan og ikke har gjort før, man søker litt på google, og man finner frem verkstedmanualen. Bildet under er fra verkstedmanualen. Her vises en flott og praktisk tappekran som skal finnes like ved oljefilteret. Fra her skal man tappe av gammel væske. 

Tappeplugg for gammel kjølevæske
Det finnes imidlertid ingen slik vakker tappeplugg der. Det eneste jeg finner er en bolt med firkanthode. Og i pipesettet mitt har jeg ingen piper med firkant. Jeg forsøkte med en fastnøkkel, men bolten satt rimelig hardt, og det endte med at jeg knakk kjeften på hele fastnøkkelen. Jeg søker internett opp og ned i mente for å finne firkantpiper. Jeg besøker Biltema, Jula, Clas og ei lokal verktøysjappe, men ingen har firkantpiper å tilby. Hva pokker gjør jeg nå, tenkte jeg.
"Tappekranen" ved oljefilteret
Løsningen ble Biltema. Men ikke i verktøyavdelingen. I fritidsavdelingen fant jeg ei 10mm firkantpipe, som er beregnet på kun en hestekraft. Mye mulig den kan funke på 18 hestekrefter også, tenkte jeg. Og det gjorde den. Bolten løsnet, og gammel kjølevæske strømmet ut. Jeg lot væsken strømme ned i brønnen under maskinen, for så å pumpe den opp med ei håndpumpe etterpå. 

Verktøy fra fritidsavdelingen til Biltema
 Etter å ha tappet av all kjølevæsken, fylte jeg på vann med sitronsyre. (pulver man finner i bakeavdelingen på rema) Startet så maskinen, og lot den gå seg varm. Stoppet og lot den kjøle seg litt ned igjen, da jeg ikke klarer å fjerne denne firkantpluggen uten å få væske på hendene. 80-90 grader varm væske på hendene er ikke å foretrekke, så jeg tok meg en kopp kaffe og lot maskinen kjøle seg ned litt. Jeg tappet av sitronsyren, og gjentok prosessen en gang til.

Både den avtappede kjølevæsken og sitronsyren var rimelig rene og klare, men jeg kjørte likevel to runder med sitronsyre. Andre gang vare den omtrent like klar som vann fra springen. Til slutt fylte jeg på ny kjølevæske. Det jeg hadde for hånden var en stor dunk med Biltema blå kjølevæske. I følge sikre kilder skal denne fungere bra, men med noe kortere levetid enn original VP grønn. Det er helt greit for meg. Dette var en relativt koselig jobb med mange kaffepauser, som jeg gjerne kan gjenta årlig, eller annethvert år.

Håndpumpe i ferdigstilling, brukes til å pumpe opp kjølevæske og sitronsyre fra brønnen under maskinen. 


Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat