Vårpuss: Drenere dieseltank for vann og dieseldyr

Helt siden vi kjøpe oss båt, for snart to år siden, har det strømmet inn tips om å drenere dieseltanken. Det var helt enormt viktig å gjøre dette hver vår. Vi har krysset hav, gått i høye bølger og grov sjø med hjertet i halsen i frykt for at dieseldyrgrumset har ligget og skvalpet like under sugestussen i dieseltanken, med mulighet for påfølgende bråtett dieselfilter. 
Sist vår fant jeg aldri noe dreneringspunkt. I løpet av sommeren og høsten har jeg lett etter dette dreneringspunktet, uten å finne det. Jeg har vel konkludert med at det ikke finnes noe dreneringspunkt på tanken. Hva så med et mannhull tenkte jeg. Da kan jeg jo stikke ei pumpe nedi og suge opp bunnfallet. Men jeg fant ikke noe mannhull heller. Til slutt fant jeg ut at jeg sikkert kan ta ut nivåmåleren, og stikke ei pumpe ned gjennom det hullet. Men da må det være ei pumpe som er passe tynn i sugestussen. 

På Biltema fant jeg denne pumpa. (se bilde). Passe rimelig, og med tynn sugestuss. Jeg lykkes også med å skru ut tankmåleren. For å få til det, måtte jeg finne en skiftenøkkel (ja skiftenøkler er brukende til noe, for de som sverger på å ikke ha slikt ombord) som var tilstrekkelig stor i kjeften, og skru hele måleren ut. 

Sugepumpe fra Biltema. Billig, effektiv, perfekt til formålet. 

Nivåmåler skrudd ut ved hjelp av det uunnværlige og fantastiske verktøyet; skiftenøkkel. 

I løpet av de første pumpetakene kom det opp mye grums. Og etter at det sluttet å komme grums, pumpet jeg ytterligere et par liter for å være sikker på å ha fått med meg alt. På bildet nedenfor er det ca en liter væske i bøtta. Hvorav en del bunnfall. (ca to liter ren diesel er tømt ut av bøtta). Ikke så mye som jeg fryktet, men likevel godt å få det ut. Jeg aner ikke når tid sist dette ble utført, så over hvor lang tid dette har akkumulert seg får gudene vite. Det er nok lurt å gjøre dette årlig uansett, da man kan komme ut for dårlig kvalitet på diesel osv. 

Jeg fikk imidlertid ikke opp en dråpe vann. Ikke antydning til vanninnhold. I løpet av to år har jeg heller ikke opplevd å finne vann når jeg har tappet av vannutskilleren. 

Ca en liter væske. Tynt lag diesel på toppen, resten er bunnfall. 


Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat