Telefoni over maritim VHF

Jeg har hatt VHF, sertifikat og abonnement i ca to år. Først en håndholdt jeg hadde med i kajakken og gummibåten, og etterhvert en fastmontert i seilbåten for ca ett år siden. Jeg har hatt helt minimalt bruk for VHF, men har tatt en radiosjekk mot Rogaland radio innimellom for å sjekke at alt virker som det skal. Jeg har også lyttet på værmeldinger og kulingvarsler. En gang deltok jeg også i en redningsaksjon, og fikk da god trening i å si mayday for hver gang jeg skulle si noe.
Men så er det også en god sikkerhet i å ha VHF. Man har da mobildekning overalt sier noen, men om man ligger utpå havet med tau i propellen eller har andre problemer, så er det ikke enkelt å bare ringe til omkringliggende skip. Ser man Fjordline komme mot seg i voldsom fart, så er det kjapt og enkelt å rope dem opp og opplyse om ens havari og manglende manøvereringsevner. Og man blir også disponibel for andre i nærheten som kan ha kommet i nød.

Videre er det inkludert i abonnementet fri telefoni til alle norske telefoner. Hva skal man med denne funksjonen? Vil man noen gang få bruk for det? Nylig fikk jeg bruk for den. Jeg hadde vært alene i båten en natt, og kone og barn skulle komme lørdags formiddag for å bli med på seilasen videre. Om morgenen oppdaget jeg at usb uttaket ombord hadde takket for seg, og både telefon og nettbrett var tom for strøm. Jeg ropte opp Rogaland radio på den lokale arbeidskanalen og ba om en telefonsamtale til min kone. Dette ordnet de med den største selvfølge, og jeg fikk bedt min kone ta med telefonlader, samt at jeg fikk beskjed om når de ville komme.

I dette tilfellet en helt triviell problemstilling, men en annen gang kan det kanskje være noe langt viktigere. Det er i alle fall ålreit å ha prøvd funksjonen og da også være trygg på hvordan det gjøres neste gang. Operatørene hos Rogaland radio er alltid hyggelige og hjelpsomme, og yter den beste service. Jeg betaler min abonnementsavgift med glede.


Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat