Line - Ei ukjent perle av ei uthavn?

I helga dro vi på tur. Vi starta fredag kl 15, og kom hjem igjen rundt klokken 17 på søndag. Værmeldingene var svært lovende, med god seilevind fredagen, og strålende sol resten av helga. Vindforholdene på søndag var svært variable på værmeldingene, så det fikk vi bare ta etterhvert.Planen var at vi skulle til Stavanger, da vi hadde noen ærend der. Men en del av planen var også å gjøre et stopp i en eller annen uthavn på vei, og fortsette inn til Stavanger på lørdags morgen. Turen ned gikk veldig bra. Flott seilevind på mellom 4 og 8 m/s, rett bakfra, og vi lå med en jevnt god fart på 7-8 knop hele veien. Ei stund lå vi med 8,3 - 8,4 knop, noe som er sjeldent raskt for vår båt.

Fint driv i medvind - genakkeren oppe hele veien

Sol og flott vær på vei nedover. Spesielt varmt var det imidlertid ikke pga vinden

Jeg visste om øya Line, som ligger helt sør i øygruppen som utgjør Rennesøy kommune. Helt tilfeldig, da jeg har vært her en gang tidligere. En flott plass, men anlagt brygge for opptil 5 større båter, eller enda flere mindre båter. Man kan også ligge utenpå hverandre, og dermed minst doble, kanskje triple kapasiteten. Det er god dybde for seilbåter langs hele brygga. Det er også ei fortøyningsbøye for allmenn bruk hvor man kan ligge på svai, og det er en del fortøyningsbolter i fjellet. Her er opparbeidet klatreløype og flere tauhusker for barna, grillhytte, dass, gruset sti som går over store deler av øya, søppeldunk, benker og man finner flere fine strender.

Her er Line - Havna er i firkanten
Så hvorfor er denne perla ukjent? Det kan godt hende den er kjent for mange. I følge de vi traff der, så er det ofte fullt. Men jeg har to stk havneguider, samt jeg bruker ofte nettstedet www.velihavn.no.
Havneguidene jeg har er Skagerak forlag sin (den man får på Biltema) samt Redningsselskapet sin. Uthavna Line er ikke nevnt i noen av disse havneguidene, og den vises heller ikke på Velihavn.no. Jeg antar derfor at Line er ukjent for mange. 

Uthavna kan imidlertid anbefales på det varmeste. Her er det skikkelig flott. En nydelig plass. En av de bedre faktisk. Man har imidlertid ikke spesielt god vindskjerming. Vinder fra nord, nord-nordvest, sydøst og syd drar seg godt inn i sundet. Så det er ikke rette plassen å gå om det blåser mye. 

Ei av huskene - denne svingte godt og ble fort en favoritt hos eldstejenta

Litt av øya - bryggeanlegget kan skimtes gjennom trærne ca midt i bildet og litt av stranda sees til høyre. I forgrunnen ser vi dassen.

Vi våket til på lørdags morgen etter ei natt på Line, og gjorde oss klare for å dra videre til Stavanger. Men like før vi skulle kaste loss, så ombestemte vi oss. Å vandre i butikker og sentrumsgater er ikke å foretrekke når vi omsider har fått årets femte sommerdag. Utover dagen ble det så varmt at vi kunne gå i shorts og bar overkropp. Det eneste rette var derfor å bli på denne fantastiske plassen. Dessuten var det andre svært hyggelige mennesker her, og også barn i samme alder som vår Oline. Hun stortrivdes i lek med de andre barna.

Søndagen skulle vi hjemover. Værmeldingene sa 4-5 m/s sydøstlig vind. Perfekt for genakkerseilas. Vi kjente også trekken godt, men kun minutter etter at vi vendte nesen hjemover, stilnet det helt av. Omtrent hele veien hjem hadde vi null vind. Ikke 0,2, men 0,0 m/s. Sola skinte og vi kunne sitte ute på båten i bar overkropp og sørge for å få et svett solbrille og redningsvestskille. Men det var altså jerngenoaen som måtte ta oss hjem.

Takk for ei flott helg og alle de hyggelige menneskene vi traff. Vi kommer gjerne tilbake hit.


Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat