Barnesikring i båt

Båten vår har to lugarer, en foran og en bak. I tillegg er det to soveplasser i salongen. Vi har to barn på henholdsvis 4 år og 10 måneder. Og vi er to voksne ombord i båten. Så hvordan tildeler vi køyer på en mest mulig hensiktsmessig måte? 
Forpiggen (lugaren foran) er kort. Dvs det er knapt nok plass til meg i lengderetningen, og jeg er ikke spesielt høy for å si det slik. 4 åringen havnet derfor naturlig i forpiggen. Hun synes også dette er en ypperlig plass å leke om hun vil ned og være litt for seg selv under seilasen. Veggene er polstret, og det er også en rimelig trygg plass å være i grov sjø. Det er imidlertid langt ned til gulvet fra sengekanten i forpiggen, og derfor ikke spesielt egnet for en baby som har noe mindre kontroll på egen mobilitet. 

Den desidert tryggeste plassen å være for en baby er i lugaren bak. Eller aller tryggest hadde det kanskje vært å lage til en seng på gulvet i salongen, men det ønsker vi ikke. Vi voksne vil jo tross alt ha et sted å være etter barnas leggetid. Avstanden mellom seng og gulv i akterlugaren er forholdsvis kort, omlag en halv meter. Det er likevel nok til at man får seg en god dunk om man faller ned, med neseblod, blodsøl på dørken og alle de uheldige konsekvenser som følger. Og en baby på 10 måneder har normalt bra utviklet evne til å krype, og skyr gjerne ikke høye kanter og trappenedganger. Vår baby, intet unntak. Om hun våkner, så setter hun fart mot sengekanten i rekordfart, og før vi i det hele tatt har oppfattet at hun er våken, så hører vi dunket av et babyhode som klasker i dørken. En annen fordel med å ha de minste i en av båtens ender, er at man får isolert mest mulig lyd vekk dersom barnet skriker. (f.eks. dersom femminuttersregelen praksiseres) 

For å bøte på problemet begynte vi å polstre dørken med puter og tepper, men da dukket neste problem opp. Døra vender nemlig innover i lugaren, og dørbladets bredde tilsvarer rimelig nøyaktig avstanden mellom dør og seng. Så hva skjer da om døra er igjen, og man plutselig har to puter, tre tepper og en baby liggende mellom døra og senga? (se bildet nedenfor) 

Akterlugar med installert barnesikring

Løsningen ble etterhvert å spenne opp ett nett ved sengekanten, som skal hindre babyer i å krype ut av sengen. Så da måtte man ut og handle. Når man skal få til noen fikse løsninger, så er ofte Biltema et godt utgangspunkt, denne gang intet unntak. Vi fant et baggasjenett beregnet på baggasjesikring i biler. Nettet er imidlertid ikke veldig stramt, og er spesielt slarkent i kantene. Vi trenger noe som er stramt og solid, speiselt i øvre kant. Løsningen ble å tre gjennom et gummitau (også funnet på Biltema). På den måten ble nettet både solid og stramt, og egnet til formålet. 

Denne handleturen endte opp på kroner 179,80, noe som er for småpenger å regne når man gjør innkjøp til båten. Handlelisten ser du her. 

Handleliste for barnesikring

Nærbilde av løsningen sees nedenfor. Enda mer genialt var det at det fulgte med noen svarte festeanordninger, som også vårt 6mm gummitau passet fint i. Da slipper man kroker med skarpe kanter som river opp dynetrekk og babyer. 

Så nå kan vi altså sove trygt og godt, i visshet om at risikoen for fallende babyer er så godt som eliminert. Vel, i alle fall helt til hun blir stor nok til å klatre over nettet. Nærbilde av festeanordning

Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat