Ferien 2017 - Tur og havneanmeldelser - Del 3: Lindesnes - Karmøy

Etter ei natt i Lillehavn på Lindesnes, tok vi beina fatt og trasket ut til Lindesnes fyr. Turen er totalt 4 kilometer hver vei, noe som gikk helt greit med barnevogn, samt eldstejenta på skuldrene innimellom. Ute på fyret var det, i tillegg til et fyr, et fyrmuseum, restaurant og salg av brød bakt av sjøvann og tang. Nydelig brød. Vel tilbake i Lillehavn gikk seilasen videre.Besøk på Lindesnes fyr

Det var meldt flott og rolig vær på havet, perfekt for kryssing av Lindesnes og Listahavet. Seilevind var det imidlertid verre med, så det ble mye motorgange. Forbi Lindesnes, hadde vi en kjapp stopp i Korshamn, som ligger like vest for Lindesnes, for å fylle opp dieseltanken og handle øl. Drivstoff til både båt og mannskap med andre ord.

Passering av Lindesnes
Korshamn:
Her er ei gjestehavn, dagligvarer, bunkers, lekeplass og en ellers så koselig plass. Vi hadde kun en kort stopp her, så noen utfyllende informasjon kan vi dessverre ikke by på. Men vi tar gjerne en lengre stopp her ved en senere anledning.

Etter en stopp i Korshamn gikk vi videre til Sutnøy. Her planla vi en litt lengre stopp, men ikke over natten. Med små barn ombord, er det viktig at etappene ikke blir for lange. Her skulle vi ligge til barna hadde lagt seg, for så å krysse Listahavet på kvelden.

Sutnøy:
Pris: Gratis (Uthavn)
Fasiliteter: En dass og bra med brygger, inkl flytebrygge.
Generelt: En veldig flott plass. En av de flottere uthavnene med ei fin strand, flotte brygger og godt terreng for barn. Jeg glemte dessverre å ta bilder av stedet, men jeg kan lenke videre hit for bilde og mer info om uthavna. Her kommer vi gjerne tilbake, og da gjerne med en overnatting eller to. Fin plass som anbefales.
Link: http://www.sorlandskysten.no/Steder/Lyngdal/Sutnoy/index.html

Om kvelden gikk turen videre over Listahavet, og vi endte opp i Rasvåg på Hidra utover natta. Vi ble der noen timer neste dag, før vi satte kursen inn mot Flekkefjord. Det var meldt kuling de neste par dagene, så vi så allerede på dette tidspunkt at her ville vi bli værende i noen dager.

Passering av Lista fyr sent på kvelden. Rolig sjø. 
Ei grotte i Rasvåg. Kjempespennende for barna. 
Dag 18 - Rasvåg gjestehavn: 
Pris: Kr 50,- for kun kailigge. Kr 150,- inkl fri bruk av dusj, vaskemaskin, etc. 
Fasiliteter: Brygger med plass til ca 4 gjestende båter. (Vi var alene) Strøm og vann på brygga. Servicebygg med toalett, dusj, vaskemaskin og tørketrommel i ett og samme rom. Diesel og bensin, men ikke på brygga. Dvs man er begrenset til det man kan bære med seg i kanner. En liten og koselig dagligvarebutikk. 
Generelt: En koselig liten plass med trange gater og søte hvite hus i god sørlandsstil. Trygge forhold, skjermet for de fleste vinder. Det går en sti opp til ei gammel loshytte. Her har sikkert engang vært en fantastisk utsikt, men trærne var vokst seg så høye at man ikke ser så veldig mye utover havet lenger. Flotte turløyper på øya, og ei spennende grotte for barna. Det er også et lite museum her, som vi ikke rakk å besøke. Veldig spennende så det ikke ut til å være. 

Dag 19-21 - Flekkefjord gjestehavn: 
Pris: Kr 50,- pr døgn (gratis første døgn) + kr 50,- for strøm. Dette ihht oppslag, men vi fant ingen sted å betale. Oppslaget refererte til en parkeringsautomat, men denne parkeringsautomaten klarte vi ikke å finne. Vi påtraff en person i den lokale seilforeningen som hadde fast plass på bryggen, og han visste heller ikke om noe sted å betale, og anbefalte oss å ikke tenke mere på det. Han fortalte at det tidligere hadde vært havneverter som delte ut rundstykker og avis, samt krevde inn betaling, men disse havnevertene eksisterte ikke lenger. Dermed ble det 3 dager gratis havn for oss. 
Fasiliteter: Her er flytebrygger med gjesteplasser ytterst. Noe utsatt for sørvestlige vinder, samt hekksjø fra passerende båter. Det er strøm og vann på brygga. Det er et servicebygg i sentrum med vaskemaskin, tørketrommel og dusj. Det var imidlertid fullt på de bryggene som lå på sentrumssiden av elva, så vi havnet på andre siden av elva, og dermed nesten en kilometer fra servicebygget. (Nok en gang en båt som hadde lagt seg midt på ei brygge med plass til to.) Det er likevel muligheter i nærheten, da det er en bobilparkering et par hundre meter unna. Så mulighet for dusj og WC finnes ca 200 meter fra den brygga vi lå på. Dessuten ligger Felleskjøpet, to store daglivareforretninger samt et lite kjøpesenter på denne "gale" siden av elven. 
Generelt: Dårlig informasjon, dårlig merking, men forøvrig flotte og nye brygger. Ei koselig havn, bortsett fra tildels svært stygg kjøring av småbåter i havna. Man kunne gjerne oppleve joller og skjærgårdsjeeper passere med kun få meters mellomrom i 20-30 knop. Dette gir forferdelig mye gynging og lugging i fortøyningene. Flekkefjord er forøvrig en veldig koselig by med en passelig størrelse. Her finner man det meste. Det er også dresinsykling på gamle Flekkefjordbanen, noe vi begav oss ut på. En sykkeltur på 2x17km i flotte omgivelser. 

Dresinsykling på Flekkefjorbanen. Vanntårn i bakgrunnen. 
Været roet seg ute på havet, og etter 3 netter i Flekkefjord var tiden inne for å komme seg et stykke videre. Vi begynte med en relativt kort etappe på formiddagen til Sogndalstrand. Her var vi også på vei sørover. Vi stoppet her noen timer, åt litt lunch og gikk en tur med barna. På ettermiddagen fortsatte vi ferden nordover og siktet oss inn på Hellvik / Egersund. Når vi kom innaskjærs inn søndre innløp til Egersund, begynte kona med middagen, mens jeg førte båten. Vi rakk ikke frem til Hellvik før middagen var ferdig, så vi kastet anker i ei fin vik. Etter at middagen var fortært, gikk vi de siste 10-15 minuttene til Hellvik. Her var planen å ta en pause inntil barna var til sengs, og fortsette nordover Jærhavet om kvelden og natta. Vi spaserte til den lokale Jokerbutikken, en liten kilometer fra havna, og kjøpte is. Etter at barna var til sengs, startet ferden videre nordover. Det var rolig på havet, og lite vind. Men med svak medvind, medsjø og medstrøm gikk det radig nordover. Vi ankom Rott kl 0230 om natta. 


Solnedgang på Jærhavet

Dag 22 - Rott
Pris: Gratis (uthavn) 
Fasiliteter: Ingen. Men det er en strømautomat man putter penger på for å få strøm. Vi prøvde ikke denne, da batteriene var ganske bra ladet. 
Generelt: Rott er ei lita øy utenfor Tananger. Det er begrenset med bryggeplass. Der er ei allmenningsbrygge, men denne er i stor grad okkupert av lokale helter. Vi la oss på ei ledig brygge, og påtraff eieren dagen etter. Det var helt greit at vi lå der. Her er en del hytter og en fastboende familie i følge Sola kommunes nettsider. Vi påtraff ei eldre dame som hadde bodd på Rott i mange år, men nå bodde på fastlandet og hadde hytte på Rott. Hun kunne fortelle at det var to fastboende familier. Hun fortalte også nær hele historien om Rott, noe som var ganske interessant. Vi tilbrakte noen timer om morgenen på Rott, før vi satte kursen videre mot Kvitsøy- 

Dag 23-24 - Kvitsøy
Pris: Kr 150,- inkl strøm. 
Fasiliteter: Strøm og vann på brygga, men man bør ha et par tre skjøteledninger for å være sikker på å rekke fram til kontakten. Det står et servicebygg midt på brygga med toalett, dusj og vaskemaskin. Dusj og vaskemaskin betales med mynter. Det er butikk noen hundre meter fra havna. 
Generelt: Svært god bryggeplass hvor man ligger longside. Om det skulle bli fullt, så er det enkelt å legge seg utenpå andre. En fin liten plass og ei trygg havn i all slags vær. Om man er ukjent i området, kan ruteferga komme litt brått på. Den holdes sin faste og støe kurs, og blåser hardt i fløyta om man er i veien. (Nei, vi var ikke i veien, men noen som kom like etter oss fikk et litt ubehagelig møte med Kvitsøyferga) Ellers er det verdt å ta turen opp til trafikksentralen på Kvitsøy, samt Kvitsøy fyr. 
Utsikt fra trafikksentralen mot Kvitsøy fyr
Etter to netter på Kvitsøy, tenkte vi egentlig å ta turen hjem. Men flotte værmeldinger med lovnad om sol og sommer fristet oss til å finne enda en destinasjon før hjemreise. Vi valgte å gå til Hamnarholmen. Her har vi vært tidligere på dagsbesøk, men ikke på overnatting. Vi var her i to netter før vi seilte hjem til hjemmehavna på Lindøy.

Dag 25-26 - Hamnarholmen
Pris: Gratis (uthavn)
Fasiliteter: Flotte bryggeanlegg og en lite delikat dass. To grillhytter, to sandstrender, føyser/husker/disser, og en sklie.
Generelt: Den aller flotteste uthavna vi vet om. Ny-Hellesund på sørlandet blir beskrevet som den flotteste uthavna på sørlandet. Hamnarholmen er veldig veldig mye flottere enn Ny-Hellesund. Hamnarholmen er et paradis for barn, og slett ikke verst for voksne heller. Det er bra med bryggeplass, og ligger godt beskyttet for de fleste vinder, men det kan fort bli fullt her på fine sommerdager, da særlig i helgene. Men det er som regel alltid mulig å skvise baugen inn til land på ett eller annet vis uansett. Det er også såpass kort avstand til nærmeste bygd med butikk, at om man har påhengs på jolla, så kan man greit gå inn og handle dagligvarer og is. Bensin har de også, men ikke diesel sist vi var der. (Slåttevik)


Fortøyd på Hamnarholmen

Med det så var ferien 2017 over, og vi synes det er så alt for lenge til sommeren 2018. Nesten 4 uker i båten har gått veldig fort. 

Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat