Ferien 2017 - Tur og havneanmeldelser - Del 2: Kristiansand - Lindesnes

Vel fremme i Kristiansand gløttet også solen frem. Vi har hatt mye tøft vær og stort sett skyet og 13-14 grader for det meste. Kuling fra Nordvest dreide plutselig til kuling fra nordøst etter passering av Lindesnes. Etter Lindesnes kunne vi imidlertid gå innaskjærs for det meste, men det er ikke nødvendigvis et gode. Bølgene kan bli veldig hissige innaskjærs, dog ikke så høye som ute på havet. Vi opplever mye det samme hjemme i Boknafjorden. Også her kan bølgene være ganske krasse og herje godt med båten, selv om de ikke er mer enn en halvmeter høye. Men nå er vi altså i havn i Kristiansand, men det betyr slett ikke at vi ligger i ly for været. Det var nemlig kun plass til oss ytterst på moloen, og med frisk bris / liten kuling som pålandsvind. De to fenderne som lå mellom båt og brygge ble klemt helt flate. Jeg fikk stikket nedi ytterligere 3 fendere, og da lå vi ganske bra. Men det rykket og nappet godt i båten den natten. Dagen etter holdt vi utkikk etter ledige plasser i indre havn. Plutselig dukket det opp en fin plass, et lite stykke unna festglade ungdommer som var på Palmesusfestival. Ja for her var det vill fest til langt på natt, og når vi våknet møtte vi et søppelberg av tomgods, engangsgriller, poser osv. Både på bryggen, men også ute i vannet. Vi lå noen hakk vekk fra disse festbåtene, og hadde et pensjonistpar som nærmeste nabo. Det passet fint når vi har med oss to små barn og selv foretrekker å ta kvelden like etter 20 Spørsmål eller Sommertoget. 

Dag 7 - 13: Kristiansand havn: 
Pris: 220,- Det ryktes at det er så fryktelig dyrt i Kristiansand, men 220,- er ikke så ille, særlig ikke når strøm er inkludert. Man bør imidlertid forsøke å få unna litt klesvask i andre havner, for her kan man fort gå på en smell. 40 kroner for vask + 40 kroner for tørk. Vil man dusje, må man ut med 40 kroner for det også. Det kan fort bli mye penger om man har spart opp nok til noen maskiner. Betalingen skjer i bemannet luke. Luken er bemannet fra 0800 til 2200, så her må vi kunne si at det ikke er problematisk å få gjort opp for seg. 
Fasiliteter: Servicebygget med vask, tørk, dusj og toaletter ligger like ved havna, og stenger når bemanningen tar kveld, altså kl 2200. Det finnes imidlertid ett toalett med kodelås på døra. Greit å ha dersom man skal ligge lenge i havn og frykter at septikktanken vil gå full. Men dette døgnåpne toalettet kan fort bli lite delikat utover kvelden, for ikke å snakke om tidlig på morgenen. Når man står opp i fem seks tiden, og unner seg en kopp kaffe eller to, så kan jo toalettfasiliteter fort bli en nødvendighet før klokken slår åtte og fasilitetene forøvrig åpner. 
Generelt: Høy festfaktor i havna. Men god plass. Alltid ledig plass til flere båter, men da gjerne på ytre molo og noe værutsatt. Havna ligger nært sentrum, med dagligvarer 300m unna. Det er en flott fontenepark like ved havna, samt en kjekk lekeplass der jentungen koste seg i flere timer. (bilde under) Det finnes også bunkersbrygge, der de også har gass, kun få hundre meter fra havna. De har imidlertid ikke 2kg gassflasker som vi har i vår båt. 

Kjekk lekeplass like ved havna

En råflott 44 fots kabinkruser ankom sent om kvelden og var freidig nok til å nappe ut strømmen vår og plugge inn sin egen kontakt. Motorbåter bør fint kunne klare seg noen timer uten lading. Om ikke, bør de vurdere å oppgradere batteribanken. 


Vi var noe usikre på hvor lenge vi ville bli liggende i Kristiansand. Kristiansand var på en måte hovedmålet for turen. Vi skulle ta toget til Bærum for å delta på ett familietreff, og vi skulle besøke Dyreparken. Vi fikk to dager der vi ruslet rundt i sentrum, eller kvadraturen som det heter på lokalspråket, vi fikk sol og lune temperaturer, vi dro til Bærum, vi fikk to dager i Dyreparken, og vi fikk besøk av søster/svigerinne/tante, som kom med tog fra Vegårshei. Etter sju dager i Kristiansand så vi oss fornøyde og planen videre var å sige sakte mot Lindesnes med opptil flere stopp i sørlandsskjærgårdens mange vakre uthavner.

En hel regnbue på akterstaget etter 7 dager i Kristiansand
Turen videre fra Kristiansand gikk mot Ny-Hellesund, nærmere bestemt Olavsundet. Dette er en flott uthavn, og omtales som sørlandsskjærgårdens flotteste uthavn. Havneguidene advarer også mot at her kan være stor pågang. Vi ankom i tolv-ett tiden på dagen, og da var det mange ledige plasser. Mange har dratt videre, og ikke så mange har ankommet enda. Det er satt opp noen brygger, og en hel haug fortøyningsbolter i fjell. Vi, som har små barn og barnevogner, setter høyt det å få bryggeplass. Det forenkler livet voldsomt. Senere, når barna er eldre, kan vi leve med å ligge på svai og bruke jolla til landtransport. Vi fikk bryggeplass like ved en masse hyggelige folk.

Her fant vi dasser, opptil flere strender, brygger med masse strandkrabber under, masse hyggelige båtfolk og sånn tålig greit vær. Utover kvelden ble det fullt på de fleste plassene. De siste som ankom var to svenske seilbåter som leitet lenge for de omsider fant to ledige fortøyningsbolter i fjellet.

Dag 14 - Ny-Hellesund / Olavssundet
Pris: Gratis. (Uthavn)
Fasiliteter: Dass og søppelkonteinere. + en gummibåt med unge gutter som solgte is og skoleboller.
Generelt: En svært flott uthavn. Her kunne vi igrunn ha ligget lenge, men vi så oss fornøyd dagen etter og dro videre. Det er rikelig med førtøyningsmuligheter her, og skulle det bli helt fullt, er det gode ankringsforhold midt i sundet. Gressplenene blir slått og området forøvrig holdt i orden av skjærgårdstjenesten. Det sies at dette er sørlandets flotteste uthavn. Veldig flott var den, men likevel en hel divisjon under vår egen hjemmeuthavn, nemlig Hamnarholmen. Vi snakker klasseforskjell. Mer om Hamnarholmen senere, for vi var der også på veien hjem.

Før vi dro videre, tok vi jolla fatt og rodde over til andre siden av sundet. Oppå fjelltoppen her finner vi Ny-Hellesund kystfort, som er ruiner etter siste verdenskrig. Et meget imponerende anlegg. Det største kystfortet vi noensinne har sett. Dessuten er det vedlikeholdt. Kanoner står fortsatt på plass og blir malt og vedlikeholdt for ikke å ruste vekk. Er man i denne havna, så MÅ man ta turen opp til fortet, eller går man virkelig glipp av noe.

Inne i bunkersene på toppen av fjellet.

Lange ganger inne i fjellet. Kjempestas for ungene, men de voksne synes det er litt mystisk og kul de også. 

Etter en dag i Ny-Hellesund valgte vi å gå videre. Vi kunne godt tenke oss å ligge en dag til, men atter en gang var det meldt kuling, og vi valgte derfor å komme oss litt videre før kulingen traff. Vi pekte ut ei ny uthavn som heter Indre Nodeviga. Kommer man med motorbåt er det nok finest på innsiden av dette neset, men der er en bro som seilbåter ikke kommer under. I Indre Nodeviga var det egentlig ikke så mye spennende å finne på. Ingen strender og heller ikke noe annet spennende. Men det er en del turløyper her som kan være fine å gå. Vi gikk ett par turer. Vi ble imidlertid her i to netter. For fint var det, selv om det ikke var så mye spennende å ta seg til. Utpå havet var det også kuling. Vi kjente litt til denne kulingen i havna også, men ikke verre enn at det kom noen kast.

Dag 15-16 - Indre Nodeviga
Pris: Gratis (Uthavn)
Fasiliteter: Dass og søppeldunk
Generelt: Her er en del turløyper. Det er også to brygger, med plass til ca 2 båter på hver brygge. Er det trangt om plassen er det nok mulig å skvise inn 4-5 båter på hver brygge om man hiver ut anker og går med baugen inn. Ellers er det mye bratte skrenter. Ikke veldig egnet for små barn, men et eldorado for litt eldre barn.

Trygt fortøyd i Indre Nodeviga


Etter to netter i Indre Nodeviga, gikk ferden videre til Mandal. Det var kun en drøy times seilas. I Mandal skulle vi ta en stopp, spise litt, kikke litt i byen, før vi ferdet videre mot Lindesnes etter ungene hadde lagt seg. Vi fant en veldig kjekk lekeplass, og en restaurant. Vi fant også trampoliner der man i tillegg henger i strikker. Dette var populært hos eldstejenta.

Mandal havn: 
Pris: Gratis (så lenge man drar avgårde før klokken 1800, noe vi gjorde.)
Fasiliteter: Her skal det være servicebygg, men det er borte ved pir 1. Vi lå ved pir 4, og var ganske langt unna servicebygget. Man må altså ta med i betraktningen at det er et stykke til servicefasilitetene om man ligger et stykke unna pir 1. Fordelene ved å ligge på pir 1 er nærhet til servicebygg og Sjøsanden. Det er god avstand mellom pir 1 og de øvrige pirene. De øvrige pirene ligger nærmere sentrum, som da er fordelen ved å ligge ved dem. Her er også strøm og vann på bryggene. Nettopp dette var en av grunnene til at vi stoppet her. Etter tre dager i uthavn, er det greit å få ladet batteriene litt, samt fylle opp vanntanken.
Generelt: Ei rimelig full havn. Vi ankom her i 11 tiden på formiddagen, og det var ikke mange ledige plasser. Man ligger midt i sentrum, og det er en flott plass. Det kan være mye strøm utover pga elva, noe man må hensynta når man skal legge til og fortøye.

Etter en del timer i Mandal, satte vi kursen videre mot Lindesnes, eller nærmere bestemt en av uthavnene øst for Lindesnes. Vi pekte oss ut Svinør. Dette skulle være en svært så fin plass i følge havneguiden, men da vi ankom så vi kun noen betongfundamenter. Trebryggen ser ut til å ha dratt avgårde i en eller annen storm. Her lå det heller ikke en eneste båt. Vi valgte derfor å gå videre mot Lillehavn. (Der vi var på vei til Kristiansand.) Det var ca 45 minutter fra Svinør. I Lillehavn er det brygge med plass til to båter. Også her var det en som selvsagt hadde lagt seg midt på brygga og tok opp begge plassene. Vi la oss inntil, banket i skroget og de kom ut. Vi ba dem forhale båten sin, slik at det ble plass til to. Det var de lite villige til, og foreslo heller at vi kunne legge oss utenpå dem. Jeg synes det er helt unødvendig å ligge utenpå hverandre, når man enkelt kan lage plass til to. Etter litt om og men, så gikk de med på å forhale båten, og det ble rikelig med plass til oss begge to.

Morgenen etter spaserte vi til Lindesnes fyr. En 4 kilometer lang tur. Med greit vær, så ble det en fin tur. Lindesnes fyr kan absolutt anbefales. Et flott område, med museum og utsalg av brød bakt av sjøvann og tang. Nydelig brød. Mye turister her, men likevel ganske rolig og avslappende atmosfære.

Dag 17 - Lillehavn
Omtalt i Del 1 innlegget for denne ferien. Ei koselig liten havn hvor det er gratis å ligge. Fasilitetene begrenser seg til en søppelkonteiner. Det finnes imidlertid en kiosk noen hundre meter opp i veien ved en campingplass.


Besøk på Lindesnes Fyr
Turen videre vestover og nordover fra Lindesnes / Lillehavn kommer i neste blogginnlegg, her:
https://syoline.blogspot.no/2017/07/ferien-2017-tur-og-havneanmeldelser-del_30.html


Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat