Årets første båttur - Grunnavåg / Bømlo

Første maihelgen var tiden inne for vårens første tur med båten. Vi var invitert med på hyttetur på Bømlo sammen med noen venner, og vi fant da ut at det var en passende anledning til å ta sjøveien, og samtidig få testet ut en båt som har gjennomgått noen oppgraderinger i løpet av vinteren. Bl.a. Ny kartplotter, ny AIS, fastmontert ladestasjon for håndholdt VHF, blått nattlys i salongen, HDMI opplegg mellom kartbord og TV og RAM mounts festebrakett for ipad ved kartbord og i cockpit. Før turen kunne ta til måtte vi innom en konfirmasjon på Avaldsnes. Vi startet grytidlig lørdag morgen og seilte til Avaldsnes, og ferden gikk videre til Bømlo noen timer senere, etter konfirmasjonsselskapet. AIS loggen for hjemturen vises under. Samme rute ble gjort oppover. Værmeldingene ble nøye studert. Vi skulle tross alt krysse Slettå, både lørdagen og mandagen. Ikke mye stas å gjøre det i stiv kuling og små barn ombord. Værmeldingene tilsa 7-8 m/s fra øst. Det skulle være rimelig trygt. 


AIS logg hjemtur


Vi skulle ende opp i Grunnavågen på Bømlo. Her hadde vi aldri vært før, men vi gjorde regning med å finne en ledig fortøyningsplass. Å dra til et sted som heter Grunnavåg med en seilbåt som stikker 1,85m dypt, syntes vi hørtes ut som en meget god idé. Frem kom vi, men dybdemåleren tilsa raskt at denne havna var forbeholdt mindre motorbåter. Vi sakket farten ned til et absolutt minimum, og seg så vidt det var innover innseilingen. Vi berørte så vidt bunnen, og da var det bare å kjøre akter ut igjen og lete etter ny havn. Og langt behøvde vi ikke å dra. På andre siden av neset lyste ei flott brygge mot oss. Vi la til, og ringte på døra i nærmeste hus. De kunne bekrefte at det var deres brygge, og at vi gjerne kunne ligge der for helgen. Man kommer langt med å spørre pent, snarere enn å ta seg tilrette. Vi ville også tilby noen kroner for oppholdet, men det ville de ikke ha. Det endte med at jeg tvang en 200-lapp ned i lomma på sønnen i huset. 

S/Y Oline lagt til på privat bryggePå søndagen tilsa værmeldingene en fin dag på sjøen, og vi ville ta turen til Leirvik og kjøpe is til barna. 4 voksne og 4 barn ombord bar det avgårde til Leirvik. På veien seilte vi forbi Eldøyane der jeg jobber med å bygge verdens første flytende vindmøllepark. Både venner og familie fikk se mine stoltheter. Det ble ikke mye seilevind denne dagen, så vi gikk stort sett for motor. Bildet under viser at genakkerstrømpen er heist opp. Denne kom til anvendelse på en liten del av turen. Barna fikk se Tom & Jerry, elegant overført fra ipad ved kartbordet til TVen forut i salongen. 


Legg til bildetekst

Turen totalt ble på 84 nautiske mil. 32 mil hver vei hjemmehavn-Bømlo, og 18 mil tur/retur Leirvik. Været var fint hele turen, og stort sett grei seilevind, særlig på turen opp. Det var meldt opp mot en meter bølger på Slettå, med det merket vi ikke noe til. Nesten ingen bevegelse i båten. På hjemturen var det midlertid noen kastevinder innimellom som gav ubehagelig mye krenging, men ikke mer enn at det verste som skjedde var et kaffefilter med kaffe som falt ned på dørken. Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat