Vårpuss 2017


Så var tiden kommet for den første vårpussen. Alle snakker om det, noen med hat, andre med iver og glede. Men som ferske båteiere måtte vi finne mer ut av hva denne vårpussen er for noe. Er det noe som kommer ut av kapteinens sår etter å kjempet mot brest og trosser i vinterens stormer?Google har svaret på det meste. Ja så mange tips om vårpuss var det at det var bare å finne frem ei bunke med papir og et knippe kulepenner for å skrive den databasen av ei handleliste over ting man trenger. 

Slik så propellen ut like etter båten kom på land. Ikke pusset, kun spylt. 

Ting som måtte handles ble i all hovedsak funnet på obs bygg, og beløpet seg til ca 3000 kroner. 
- Bunnstoff
- Bunnstoff for drev
- Smal malerrulle
- Båtvaskemiddel
- Aceton
- Saltsyre
- Tynner
- Båtrubbing
- Båtvoks
- Olje til drev
- Fett til foldepropell
- Pensel
- Primer
- RIB rens
- RIB polish
- Chrome polish
- Sink
- Maskeringstape
- Poleringsmaskin
- Polerduker
- Smergelpapir
- Vaskefiller
- Skrubbekost
- Stålbørste

Etter gjennomført puss viste det seg at svært mange av produktene ikke engang er halvbrukte, så neste års puss blir langt billigere. 

Skutebunn og side før puss

Foldepropell før puss

Oljeskift på drev er greit å få gjort mens båten er på land. Ikke bare bare å få ut bunnpluggen, men det gikk til slutt. Jeg har sett enkelte henge ei bøtte over hele propellen og på den måten lar drevet renne seg tomt. Jeg tenkte at det må være überpraktisk å få oljen i lukket beholder. Men det var ikke fullt så praktisk å stå å holde denne dunken i 40 minutter. Et godt tips til førstegangsskiftere er også å åpne påfyllingslokket på toppen av drevet. Ellers renner oljen meeeget sakte ut. 

Ferdig pusset drev og propell. Drevet innsatt med bunnstoff. Sinken er maskert for ikke å få bunnstoff på den. 

Ferdig pusset skutebunn

Ferdig pusset skuteside. 

Hele jobben forløp egentlig overaskende bra. Vi hadde båten på slipp i Røyksund og hadde ei hel helg på jobben. Fredagskvelden ble brukt til vask og propellpuss. Lørdagen ble det lagt på bunnstoff og skutesiden polert. Søndagen ble brukt til å polere fenderlist, samt fylle ferskvannssystemet etter vinteren. Sistnevnte avstedkom en rekke lekkasjer og flere timers arbeid med å justere koplinger for å få dem tette. 

Jeg vil på det varmeste anbefale å være to mann. Det er utrolig hvor mye man får gjort om man er flere om arbeidet. Om arbeidet foregår i ei helg, er det også greit å få unnagjort så mye som mulig før butikkene stenger på lørdagen. Det er alltid ett eller annet som mangler. For vår del fikk vi levert feil sink. Så det ble full fart til sinkbutikken på lørdagsmorgen for å bytte i riktig sink. 


Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat