Nybegynner: Seiling med genakker

Med båten fulgte det en genakker i strømpe. Forrige eier hadde ikke brukt denne, og han kunne også melde at tidligere eier hadde sagt det samme. Mye tyder på at det stemmer. Genakkeren ser flett ny ut. Hvor gammel den er er vi ikke sikre på, men den ser ubrukt og ny ut. Samme gjelder medfølgende tauverk. Jeg hadde ikke reagert om jeg hadde bestilt meg en genakker og fått levert den vi har. Eneste aldringstegn er antydninger til jordslag på oppbevaringssekken.Genakkeren 

Jeg fant fort ut at jeg ikke kunne la være å bruke dette seilet. Jeg hadde overhodet ingen peiling på seiling når vi kjøpte båten, så jeg visste heller ikke om en genakker skulle heises foran, bak, eller om det rett og slett var en ekstra kalesje til båten. Det var bare å lese seg opp, og jeg fant fort ut av bruksområdene til en genakker. Svak vind bakfra. Og med bakfra menes alt aktenfor tvers. Jeg har fått testet ut genakkeren grundig, og kommet frem til at alt opptil 5-6 m/s aktenfor tvers er genakkervind. 
Genakkeren er et seil som er lettere, tynnere og større enn det vanlige forseilet (genoaen). Genakkeren er en slags krysning mellom genoa og spinnaker. Det er dermed et seil som gir mye fart i svak vind. Jeg har også lest om noen som hevder genakkeren kan brukes med vinden skrått forfra (spiss slør), men det har ikke jeg fått til. Da får jeg bare innslag, uansett hvordan jeg trimmer den. Men statistisk sett skulle man ha vinden inn aktenfor tvers rundt 50% av tiden, så da skulle det likevel være et ganske anvendelig seil. 

Bildet over og under viser innfestingen av genakkeren i baugen. Man stikker et spyd ut foran som danner et festepunkt ca en halv meter foran båten. Dette er nødvendig for å utnytte seilets areal. Man kan også sette genakkeren som en spinnaker, og bruker da spinnakerbommen med bras, opphal og nedhal. Det har jeg også prøvd, og er en metode jeg kanskje liker vel så bra. Man får litt mer justeringsmulighet, men man kompliserer også jibben noe. Jeg kommer tilbake til spinnakersetting av genakker i et senere innlegg. 


Alt i alt kan jeg varmt anbefale genakker til alle. Genakkeren blir også ofte kalt for turseilingsspinnaker, og anbefales derfor spesielt til turseiling. Er du turseiler og lurer på å anskaffe genakker? Ikke noe å tenke på en gang. Et utrolig gøy seil som gjør medvindsseiling i svak vind spennende. (Noe som ellers er ganske så kjedelig.) 


Comments

  1. Replies
    1. Fallet e nok antagelig 12 år gammelt, og har hengt i mastå siden båten va ny. Såg ikkje sprekt ut.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat